Conferinta la Universitatea Tomis din Constanta

La finele săptămânii trecute, în aula Universității Tomis, din Constanţa, a avut loc prima conferință cu tema „Ești român, ești european!”. Conferința este susținută de Silviu Molnar, jurnalist constănțean, care de aproximativ 9 ani lucrează ca asistent în Parlamentul European, la Bruxelles.


Conform studiilor și analizelor efectuate în ultimii ani, s-a constatat că tinerii, într-o majoritate substanțială, nu înțeleg ce este Uniunea Europeană și cum le afectează viața și viitorul. S-a mai constatat faptul că majoritatea nu au decât cunoștințe vagi, minimale, cu privire la Uniunea Europeană și mai degrabă cred că forul european este una din cauzele eșecului sau a piedicilor ce stau în calea succesului personal. În acest context, conferința itinerantă “Ești roman, ești European!” se dorește un mijloc de informare despre Uniunea Europeană, instituțiile europene și mai ales despre avantajele de a fi cetățean european și se adresează în special tinerilor.
Silviu Molnar le-a transmis celor prezenţi importanţa mesajului european.


“Pentru a fi o societate de succes este necesar să înțelegem faptul că, în actualul context geopolitic, social și economic european, România nu poate exista în afara Uniunii Europene și dincolo de valorile promovate de ceea ce pare a fi cel mai important proiect politic european”, a explicat jurnalistul.

“Ești Român, ești European” este proiectul care poate atrage tinerilor atenția asupra Uniunii Europene. Gândită după regulile unei prezentări interactive în prima parte și continuată cu o discuție liberă între moderator și participanți, conferința se dorește declanșatorul unui proces mai amplu de reflecție a auditoriului despre Uniunea Europeană, despre necesitatea existenței înaltului for continental și, nu în ultimul rând, este evenimentul care să evidențieze avantajele calității de cetățean european.
În următoarele luni, astfel de conferințe vor fi organizate și în unele licee constănțene, fiind deschise tuturor elevilor, cu o adresabilitate specială celor din anii terminali, precum şi în alte instituții de învățământ mediu și superior din București, Prahova sau Ialomița.

Material disponibil pe platforma online observator.ro